Vertalen

Vertalen: dat is veel meer dan woorden overzetten van de ene naar de andere taal: het moet ook minstens net zo goed klinken, en nog belangrijker, hetzelfde betekenen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je tekst in de doeltaal dezelfde boodschap overbrengt als in de brontaal. Wil je je tekst vertaald hebben van het Nederlands naar het Fries, of andersom? Dat doe ik graag voor je!

Fries op de studie

Op de middelbare school had ik Fries in mijn vakkenpakket zitten en heb ik daar examen in gedaan. Met een passie voor alles wat met taal te maken heeft, had ik de ambitie om ook mijn tweede moedertaal goed te leren beheersen. Toen ik zag dat ik tijdens mijn studie Nederlands een Minor Fries kon doen, was die keuze dan ook snel gemaakt.

Ervaring op verschillende gebieden

Inmiddels heb ik ervaring in het schrijven en vertalen van verschillende soorten teksten: ik heb mijn nicht geholpen met het vertalen van haar gelofte naar het Fries, omdat haar vriend Fries is en zij hem graag haar gevoel wilde uiten in de taal van zijn hart. Voor haar was het natuurlijk erg belangrijk dat haar gevoel in het Fries nog net zo goed overkwam. Verder heb ik samen met Sanne van Balen, die onder andere dicht in opdracht, haar gedicht vertaald naar het Fries. Dat was een toffe uitdaging: bij een gedicht is het niet alleen belangrijk dat het in het Fries nog hetzelfde betekent, maar het moet daarnaast ook goed blijven klinken. Verder heb ik verschillende websites zowel in het Nederlands als het Fries geproduceerd (zie bijvoorbeeld www.taalburopopkema.nl) en werkte ik een periode bij Omrop Fryslân, waar de meeste communicatie in zowel Fries als Nederlands is.

Fries schrijven

Wil je je tekst graag in het Fries, maar heb je hem ook nog niet in het Nederlands? Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om je te uiten in het Nederlands, maar moeite hebt met schrijven in het Fries? Ook dan kun je bij mij aankloppen: ik help je met het schrijven van de perfecte tekst. Samen komen we er wel.

Zin in een kop thee en een goed gesprek?

Handige tips in mijn Blog

nl_NLNederlands