Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

2022! Het nieuwe jaar is van start gegaan. En voor velen van ons komt dat nieuwe jaar als geroepen: tijd voor een fris begin van een mooi, gezond, succesvol jaar met nieuwe uitdagingen, en misschien wel een nieuwe baan?

Vanochtend las ik een artikel op nu.nl: ‘Waarom het loont om in 2022 van baan te wisselen’. Lang verhaal kort: de krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit en er staan veel vacatures open. Het ideale moment om er eens goed bij stil te staan of je nog wel tevreden bent met je huidige baan. Haal je er genoeg voldoening uit? Is het contact met je collega’s fijn? Kun je er je talenten goed benutten?

Het is nooit verkeerd om eens om je heen te kijken en misschien zelfs eens een gesprek aan te gaan. Maar dat is misschien best even geleden. Hoe deed je dat ook alweer, zo’n sollicitatiebrief schrijven? In deze blog geef ik je tips voor het schrijven van een krachtige sollicitatiebief.

Sterke opening

Het begint allemaal met een sterke opening. Start niet met een zin als “Naar aanleiding van de vacature die ik tegenkwam…”, maar bedenk een pakkende, opvallende zin. Zo trek je direct de aandacht. En dat is belangrijk, want als bedrijven tal van sollicitatiebrieven krijgen, lezen ze die vaak écht niet allemaal van begin tot eind.

Vertel kort over jezelf

Vertel kort over jezelf: wie je bent, waar je vandaan komt en waar je van houdt. Beschrijf hierbij vooral wat voor jou belangrijk is om te benoemen. Zorg er op die manier voor dat ze een duidelijk beeld krijgen van met wie ze te maken hebben. Wanneer jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, willen ze graag de persoon zien waarover ze hebben gelezen. Let op: herhaal niet je hele cv. Op je cv kunnen ze wel lezen wat je precieze achtergrond is.

Waarom deze vacature?

Leg uit waarom de vacature jou aanspreekt. Laat hierbij in je brief zien dat je je goed hebt ingelezen in zowel het bedrijf als de vacature, door verschillende punten hieruit toe te lichten. Zo maak je ook direct duidelijk dat je goed begrijpt wat er wordt gevraagd.

Waarom jij?

Motiveer waarom jij geschikt bent voor de vacature. Haal ook hiervoor verschillende punten uit de vacature en licht toe waarom dit zo goed bij jou past.

Houd het open

Beëindig de brief zo, dat ze nieuwsgierig worden naar een gesprek met jou. Dat doe je bijvoorbeeld door aan te geven dat je graag nog veel meer over jezelf zou willen vertellen, maar dat je dit liever in het echt doet. Of dat je nog een aantal vragen hebt, maar die liever in het echt stelt. Een eerste vraag zou je zelfs al kunnen stellen; zo wek nog meer de indruk dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie.

Duidelijke brief

En ten slotte: zorg voor een duidelijke brief. Dat wil zeggen: maak geen gebruik van te ingewikkelde woorden of lastige zinsconstructies, maar schrijf korte zinnen en maak je brief goed leesbaar. En, natuurlijk: lees hem net zo lang door (of laat hem door iemand lezen) tot je zeker weet dat er geen spelfouten meer in zitten. Dat is gewoon wel zo netjes.

Heb je hulp nodig met het opstellen van een sollicitatiebrief? Of ben je op zoek naar iemand die hem nog net even goed checkt op de inhoud en de taal? Je weet me te vinden 😉

 

Op een goed begin!

 

Kan ik jou helpen met teksten?

Vul dit formulier in en ik neem op korte termijn contact met jou op.

nl_NLNederlands