Hoe je een droge tekst leesbaar én leuk maakt

Hoe je een droge tekst leesbaar én leuk maakt

Om mensen mensen een tekst te laten lezen, moet hij niet alleen leesbaar, maar ook leuk zijn. Helaas zijn je onderwerpen niet altijd even leuk of spannend. Soms moet je een uitleg geven over een droog onderwerp, of over een ingewikkeld thema, en dan is het van belang dat je goed nadenkt over hoe je het opschrijft.

In deze blog geef ik je handvatten voor het maken van een pakkende tekst over een droog, lastig, niet-sexy onderwerp. Hoe maak je van droge, lastige informatie een tekst die niet alleen leuk, maar ook leesbaar is voor je publiek?

Tip 1: Een helder doel
Bedenk goed wat precies het doel van je verhaal is. Welke boodschap wil je overbrengen? Bedenk welke onderdelen er nodig zijn om je doel te bereiken.

Tip 2: Houd het kort, maar krachtig
Vermijd lastige woorden (of leg ze goed uit), blijf bij de essentie. Bij te veel tekst neem je het risico dat mensen stoppen met lezen.

Tip 3: Verdiep je in de doelgroep
Denk goed na over jouw doelgroep. Uit wie bestaat hij precies? Wat weten ze al, en wat wil je dat ze uit jouw tekst halen? Pas zowel je stijl als je inhoud hierop aan.

Tip 4: Maak de tekst visueel goed leesbaar
Met een heleboel verschillende trucjes kun je jouw tekst een stuk beter leesbaar maken: gebruik bijvoorbeeld korte zinnen, verdeel je tekst in alinea’s, en belangrijk: maak gebruik van tussenkopjes. De tussenkopjes maak je bold en tussen de alinea’s komen witregels. Zo blijft je informatie overzichtelijk.

Tip 5: Maak het persoonlijk
Een persoonlijke tekst trekt veel mensen aan. Wanneer je je lezers het gevoel geeft dat jij het bent die ze de boodschap brengt, dat ze als het ware jouw stem horen als ze de tekst lezen, komt je tekst tot leven. Lezers van de tekst kunnen zich dan in jouw verplaatsen, waarmee de tekst een stuk makkelijker en fijner te lezen is.

Tip 6: Voeg beeld toe aan je tekst
Nooit vergeten, het is belangrijk om altijd beeld toe te voegen aan je tekst. Met het juiste beeld kun je in één oogopslag zien wat de essentie van de tekst is en weten lezers waar ze aan toe zijn. Daarnaast maakt beeld het geheel natuurlijk visueel aantrekkelijker dan alleen maar lettertjes.

Laat je weten of je de teksten met deze tips aan het dansen krijgt? Ik ben benieuwd!

Kan ik jou helpen met teksten?

Vul dit formulier in en ik neem op korte termijn contact met jou op.

nl_NLNederlands