Relaxed beginnen aan je presentatie
We kennen allemaal het gevoel vlak voor we een presentatie houden wel: een kriebel in de buik, een hoge hartslag en de adrenaline giert door je lichaam. Dat is volkomen normaal (en zelfs best wel gezond: die adrenaline kun je goed gebruiken voor het starten van een krachtige presentatie), maar niet voor iedereen even prettig.
Maar ik heb goed nieuws voor iedereen die denkt niet (goed) te kunnen presenteren: presenteren is een vaardigheid, en die vaardigheid kun je leren. Door allerlei trucjes toe te passen, ben je voor je het weet een professionele spreker. Laten we beginnen bij het begin: het ontspannen beginnen aan je presentatie.
Maak daarvoor maar eens gebruik van deze vijf tips:
Tip 1: Ontspannen ademhaling
Zorg voor een ontspannen ademhaling. Die krijg je bijvoorbeeld door middel van de diepe buikademhaling. Daarmee verbeter je ook direct de zuurstoftoevoer naar je hersenen en spieren, en dat vergroot je concentratievermogen!
Bij de buikademhaling is je borst nauwelijks in beweging. Je focust je volledig op je buik. Door rustig door je buik te ademen, verlaag je je ademfrequentie. Dat is voor je lichaam een seintje om te mogen ontspannen.
Tip 2: Spierspanning verlagen
Verlaag je spierspanning. Dat doe je bijvoorbeeld door alle spiergroepen in je lichaam eerst zo hard mogelijk aan te spannen, om vervolgens weer te ontspannen. Je begint bij je hoofd, dan je schouders, armen, buik, enzovoort. Tot je helemaal beneden hebt. Daarmee komt je lichaam stapje voor stapje tot rust.
Tip 3: Spiekbriefje
Maak een spiekbriefje met daarop de de belangrijkste punten, feiten en cijfers uit jouw presentatie. Oefen je presentatie een paar keer met het spiekbriefje en stop hem tijdens de presentatie in je broekzak. Het leuke is dat je zult zien dat je dan tijdens je presentatie precies weet wat er op het briefje staat en dat je hem helemaal niet nodig hebt!
Tip 4: De powerpose
Maak gebruik van een powerpose: neem voor je presentatie zo’n 30 seconden een krachtige positie in, waardoor je daarna makkelijker vanuit zelfvertrouwen presenteert.
Een powerpose neem je aan door bijvoorbeeld stevig te gaan staan, met je handen in de zij, of in de lucht, alsof je juicht bijvoorbeeld. Alles kan, als het maar een krachtig gevoel oplevert. Raar om te doen? Probeer het maar eens uit, dan zul je ervaren dat het helpt.
Helemaal relaxed? Tijd om je publiek omver te blazen!